За живота и труда на Оскар Уайлд

Велиякият Оскар Уайлд е поет, журналист, драматург, писател. Роден през 16-ти октомври  1854 г.

За подписа му много критици смятат, че в спонтанен, простичък, дързък, дори язвителен. Той може да събуди вниманието на читателите и да покани на размисъл. Той е известен и с честата употреба на афоризми и парадокси, за които често се говори.

Най-значимият епизод в живота на Уайлд е в проследяване на хрониките от онова време. За това той получава и присъда в рамките на 2 години от живота си, а именно, че е нарушил наказателното право, което кодифицира правилата на морала по сексуални въпроси от неговата социална класа.

Оскар Уайлд издава много книги, които са написани за преживяванията му и неговите произведения, пиеси, шедьоврите на театъра.

В личен план Оскар е син Сър Уилям, който е офталмолог и основател на болница в Дъблин. Той е автор на няколко монографии. В 1863 г., разчита на Кинг Оскар в Швеция и кралица Виктория на Англия, където става част от персонала им. Така Сър Уилям пише книги за археология и фолклор. Съдбата и името на баща му са омърсени с лоша новина, която бива пусната в медиите, а от тук дори Оскар Уайлд трябва да плаща висока цена и да носи грешките на баща си.

Майкатата ан Оскар Уайлд Джейн Франческа Елге. Те е поет, има ирландски произход, с английски акцент и вдъхновение.

Оскар Уайлд наследява от майка си тези странности, зад които се крие и заблудата във възрастта им.

Съпругата му Констанс го нарича на френски само ​​Оскар. Заедно с нея те имат три деца.

На площад Мерион в Дъблин е издигнат в негова чест статуя. В Дъблин се намира и скромният му дом, от годините на бедност. След това време Уайлд има и други по-заможни домове. Един от тях се намира на самия площад на Дъблин, Мерион.

Като цяло животът на Уайлд е низ с премеждия, възходи, битки, в това число словесни атаки и опити за справяне с всяка ситуация. Таланта му да създава словото му помага много в подобни случаи, за което и не един път е корен. Това обаче не повлиява над кариерата и живота на Оскар, а само прави битието му още по-пъстро.